Monday, November 14, 2011

~kata jangann..

assalamualaikum
thinking about sharing my thought, not to drag everyone to agreeing me, but to enlighten myself in case im in wrong room.
so what the ruckus here, a common issue lah bro, the hudud one, before this finger start dancing, lemme share u a quote
'an empty vessel make a loudest noise'
and the empty vessel is a total me, the lack of ilmu-and-amal one trying to discussing bout hudud, just what world are we living in, sigh.

so, aku nak cerita pasal perlaksanaan hudud je, adakah dah patut dilaksanakan kat Malaysia ni ke belum,
najib kata jangan, karpal pun jangan, muhyidin kata leklu,lum masa lagi, Tok Guru je kata chaiyok2, lincah lah wat hudud.

tapiii, da boleh betul ke laksanakan hudud, sesetengah individu hanya melihat aftermath of the hudud, iaitu dengan melaksanakan hudud, jenayah kurang, hidup lebih aman, dan semua setuju dan suka semua itu kecuali pengamal tegar jenayah, geng sangap romen pahceroh, dan si buncit pemakan rasuah, kalau nak listkan semua, jadi novel pulak kang. aku pun serius suka hudud ni di amalkan, mesti kewl tol Islam time tu, semua amal agama, maksiat kurang, rahmat Allah turun. tapi masalahnya, adakah semua dah bersedia dengan hudud ni? waktu sekarang ni bukan xde hukuman bagi pelaksana maksiat, ada je, tapi kenapa still xdapat kurangkan jenayah gak?

bagi aku, kita kena ubah mentaliti dan cara masyarakat kita melihat maksiat, eh cop, aku ubah diri aku sendiri dulu. bukan kita ni xde membe yang kuat mencuri, main romen, rasuah polis xnak kena saman, kita ada je, tapi apa kita wat? membe wa kot, i dun sell my pren. we dun sell our pren or masyarakat to authorized, tapi simply campak diorang dalam neraka.
educate diri dan masyarakat kita dulu, kalau kita leh bagi polis kawan2 yang beromen, leh jual membe yang wat maksiat, kita sedia untuk hudud,

agak pointless sebenarnya kelam kabut buat hudud tapi semua orang komplot maksiat, even ada hukum rejam, potong tangan, sebat dan macam2, tapi kalau semua orang takot tegakkan keadilan dan hukum Allah, sama je,

tapi fikir ini hasil dari pengamal maksiat juga, so xtelus r, kalau pengamal agama tol, mesti diornag kata amal perintah Allah n Allah tolong hambaNya,
kita laksana hudud, yakin je Allah will do the rest
yet, 'an empty vessel make a loudest noise'
please bagi pencerahan ye kawan2,
wasalam..

4 comments:

burn said...

yahhh... aku sokong hudud but maybe time dier x sampy lagi kot...
dan skang belum ade lagi sesape yang betol2 berani menegakkan islam..
tapi xtaw la, maybe dah ade kot kumpulan nie tapi still tunggu time yang sesuai tok muncul..

neway, gud info jan.. hehe

haziq said...

haziq likes burn comment post.. hihi..

burn said...

burn pon likes haziq too.. ham3..hehe

dyna syamsuri said...

aku sokong hudud ni,,bia ko yg salu amek syiling kat keta ezaty dkenakan tindakan.